Çelik takı karır mı?
Çelik takı karır mı?” sorusu pek çok takı severin aklındadır. Çelik takılar, diğer metallere göre daha dayanıklı ve korozyona karşı dirençli olduğu için kararmazlar. Korozyon, metallerin oksitlenmesiyle oluşan bir yıpranmadır ve çelik takılar korozyonun etkilerinden korunmaktadır. Ancak, çelik takıların yüzeyinde parlaklık kaybı ya da lekelenme görülebilir. Bu durumları önlemek için çelik takıların sık sık temizlenmesi ve iyi muhafaza edilmesi gerekir.
Çelik takı neden kararmaz?
Çelik takılar, yüksek mukavemetli malzemeler olduğu için dış etmenlere karşı çok dayanıklıdır. Çelik takıların yapısı, korozyonun oluşmasını önleyen bir katman oluşturur. Ayrıca çelik takıların yapısında bulunan krom tabakası, korozyonun oluşmasını önler ve çelik takılar daha uzun süre parlak kalmasını sağlar.
Çelik takı hangi durumlarda kararır? veya paslanır?
Çelik takı hangi durumlarda kararır? veya paslanır? Çelik takılar, normal kullanım koşullarında yüksek dayanıklı olduğu için kesinlikle kararmazlar. Fakat çelik takıların üzerinde parlaklık kaybı olabilir. Bunların oluşmasının sebepleri şunlardır: - Sık sık su veya nemle temas etmeleri: Su veya nem çelik takıların yüzeyinde oksitlenmeye ve lekelenmeye neden olabilir. (Çok uzun süre temastan bahsediyoruz)
-Kimyasallarla temas etmeleri: Kimyasallar çelik takıların yüzeyinde lekelenmeye ve yıpranmaya neden olabilir, kaplamayı bozabilir. Örneğin, asitler, çelik takıların yüzeyinde paslanmaya neden olabilir.
- Aşırı ısıya maruz kalmak: Aşırı ısı çelik takıların yüzeyinde kararmaya ve yıpranmaya neden olabilir.
Bu gibi absürt durumlarda çelik takıların yüzeyinde deformasyon oluşabilir. Bu durumlar günlük yaşantınızda meydana çoğunlukla gelmez. Çelik takı ile suya girmeniz normal şartlarda problem yaratmaz.